Ważnym elementem mającym wpływ na wybór rodzaju konfekcji, są nie tylko kwestie estetyczne, ale także możliwości jej konserwacji.
W wielu przypadkach jednak to wygląd ma największy wpływ na wybór konfekcji a dopiero później martwimy się o czyszczenie. Elegancka restauracja powinna posiadać białe, gładkie obrusy, nakładki i serwetki. Inaczej można spojrzeć na restauracje hotelowe - na śniadanie możemy porozkładać kolorowe (raczej pastelowe) ostatnio bardzo popularne podkładki i bieżniki, łącząc szyk i elegancję wraz z ekonomią prania. Pranie domowe znacznie różnią się od przemysłowego, oczywiście procesy są podobne (kąpiel piorąca, płukanie, suszenie, czasem maglowanie) lecz w przypadku konfekcji stosowanej w restauracjach przebiegają w znacznie agresywniejszych warunkach niż w przypadku prania domowego (wysoka temperatura prania, często agresywna chemia, suszenie bębnowe, maglowanie). Dlaczego? Po prostu w domu te same osoby będą użytkowały tę konfekcję i nie wymagamy od niej pełnej dezynfekcji tylko usunięcia ewentualnych zabrudzeń a w restauracji nie wyobrażam sobie, że mógłbym w trakcie posiłku mieć poczucie, że bez mojej wiedzy, poprzez serwetkę, ktoś podzielił się ze mną swoim DNA.