Porady i informacje

Jakie są najczęstsze błędy popełniane przez restauratorów?

Jakie są najczęstsze błędy popełniane przez restauratorów?

 

Restauratorzy bardzo często przedkładają walory estetyczne nad użytkowe konfekcji stołowej. Później dopiero się martwią jak to wyprać. Sprzedawcy konfekcji często przedkładają swój interes związany z sprzedażą nad interes klienta, który do końca nie jest świadomy pułapek związanych z użytkowaniem konfekcji. Naturalnym jest, że żaden z przedstawicieli handlowych nie kłamie i z premedytacją nikogo nie chce wprowadzić w błąd czy naciągnąć, ale ich wiedza o produkcie może być w pewnym stopniu uboga.

zobacz
Dwa słowa o obrusach

Dwa słowa o obrusach

 

Nie sztuka otworzyć restaurację, nie sztuka też - choć już większa - ją prowadzić. Prawdziwą sztuką jest prowadzić ją tak, aby gość wracał i polecał, aby stał się jej ambasadorem. Tak prowadzone restauracje trwają przez lata, mimo burz historii i zmian mód. Ojcowie przekazują je synom jako najcenniejszą spuściznę - i to nie budynki są tą spuścizną, lecz marka, lecz dobre imię. Niełatwo je wypracować...

zobacz
Dlaczego należy stosować ochraniacze na materac?

Dlaczego należy stosować ochraniacze na materac?

 

Zgodnie z wytycznymi Sanepidu, hotelarze są zobowiązani do przeprowadzania regularnych czyszczeń materacy co najmniej dwa razy w roku. Proces ten, choć może brzmieć niepokojąco, jest nieodzowny w celu utrzymania odpowiednich standardów higieny

zobacz
Czy lokal powinien posiadać oddzielne rodzaje konfekcji do imprez okolicznościowych?

Czy lokal powinien posiadać oddzielne rodzaje konfekcji do imprez okolicznościowych?

 

Wszystko zależy od rodzaju prowadzonej działalności. Inaczej ubierzemy salę na wesele, śniadanie, wystawne przyjęcie czy imprezę integracyjną, ale miło i praktycznie widziane jest posiadanie konfekcji na różne okoliczności.

zobacz
Ile kompletów konfekcji powinno się znajdować w przykładowym obiekcie z 50 stolikami?

Ile kompletów konfekcji powinno się znajdować w przykładowym obiekcie z 50 stolikami?

 

Ilość konfekcji powinna zależeć od możliwości przyjęcia gości a nie ilości stolików. Biorąc pod uwagę, że stoliki są dwuosobowe mamy do dyspozycji 100 miejsc siedzących. Przyjmując grupy jedna po drugiej to nawet trzy zmiany konfekcji mogą okazać się niewystarczające. Wszystko jak to mówią wychodzi w praniu.

zobacz
Czym powinna różnić się konfekcja hotelowa od konfekcji domowej

Czym powinna różnić się konfekcja hotelowa od konfekcji domowej

 

Ważnym elementem mającym wpływ na wybór rodzaju konfekcji, są nie tylko kwestie estetyczne, ale także możliwości jej konserwacji.

zobacz
Jaki rozmiar powinna mieć kołdra hotelowa?

Jaki rozmiar powinna mieć kołdra hotelowa?

 

W tym artykule napiszemy o ważnych w punktu widzenia finansów hotelu aspektach doboru rozmiarów kołdry hotelowej. Jeżeli jesteś hotelarzem i szukasz najlepszego rozwiązania, zapraszamy do lektury.
 

zobacz
Jak zadbać o to aby konfekcja pościelowa służyła jak najdłużej

Jak zadbać o to aby konfekcja pościelowa służyła jak najdłużej

 

Przy zakupie asortymentu należy zwrócić uwagę na to z czego jest on wykonywany. Istotny wpływ na długowieczność ma zastosowana odpowiedniej jakości przędza, barwniki i pozostałe komponenty. Należy zwrócić uwagę na rygorystyczne przestrzeganie przepisu konserwacji i nie dopuszczanie do prania w zbyt agresywnym środowisku (zbyt wysoka temperatura lub stężenie środka piorącego).

zobacz
Dlaczego biała pościel i paski są aktualnie trendy w branży Horeca?

Dlaczego biała pościel i paski są aktualnie trendy w branży Horeca?

 

Od wielu lat w zakresie kolorystyki i wzornictwa króluje biel i wzór w 2 cm satynowo-atłasowe paski wzdłuż dłuższego boku kołdry. Obecnie coraz większą uwagę klientów przyciągają 1 cm paski. Niektóre hotele sieciowe zamawiają 4 mm paski.

zobacz
Pościel bawełniana czy bawełniana z domieszką poliestru

Pościel bawełniana czy bawełniana z domieszką poliestru

 

W tym artykule opiszemy o różnicach, zaletach i wadach pościeli bawełnianej oraz bawełnianej z domieszką poliestru.

zobacz
Wszystkie prawa zastrzeżone © Horecatex - producent konfekcji hotelowej i gastronomicznej - wszystko do hotelu i restauracji