Elegancki strój kelnera jest istotnym czynnikiem wpływającym na ogólne postrzeganie lokalu gastronomicznego. Praca kelnera wiąże się ściśle z kontaktem z klientami, którzy często zwracają uwagę na to, czy obsługa prezentuje się schludnie, praktycznie i zgodnie z okolicznościami. Oprócz wiedzy z zakresu gastronomii i umiejętności zawodowych, kelner musi również budzić zaufanie wśród gości, a jego ubiór powinien sprawiać pozytywne wrażenie i korzystnie wpływać na atmosferę w lokalu
Polskie przysłowie mówi: jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz. Oczywiście, hasło ma bardziej wymiar metaforyczny, ale nie da się ukryć, że wybór kołdry ma ogromne znaczenie dla jakości nocnego wypoczynku.
Sprawa komplikuje się jeszcze bardziej w polskich warunkach, gdzie mamy cztery pory roku, a co za tym idzie – różną temperaturę. Kiedyś, kupując kołdrę ciepłą i grubą, wiedzieliśmy, że zapewniamy sobie doskonały komfort snu podczas wielu mroźnych miesięcy, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Z kolei wiosną i latem normą była wymiana na lżejsze kołdry.
Każdy kto interesował się kiedyś zakupem odpowiedniej poduszki dla siebie, zastanawiał się na pewno czym kierować się podczas jej wyboru, aby zapewnić jak najlepsze jej wykorzystanie w przyszłości. Wybór odpowiedniej poduszki sprawi, że będziemy cieszyli się dobrym snem, który zregeneruje wszystkie zużyte w ciągu dnia siły. Odpowiednia poduszka powinna być dopasowana do każdej osoby indywidualnie, ponieważ każdy z nas ma inne upodobania oraz inne problemy zdrowotne.
Restauratorzy bardzo często przedkładają walory estetyczne nad użytkowe konfekcji stołowej. Później dopiero się martwią jak to wyprać. Sprzedawcy konfekcji często przedkładają swój interes związany z sprzedażą nad interes klienta, który do końca nie jest świadomy pułapek związanych z użytkowaniem konfekcji. Naturalnym jest, że żaden z przedstawicieli handlowych nie kłamie i z premedytacją nikogo nie chce wprowadzić w błąd czy naciągnąć, ale ich wiedza o produkcie może być w pewnym stopniu uboga.
Nie sztuka otworzyć restaurację, nie sztuka też - choć już większa - ją prowadzić. Prawdziwą sztuką jest prowadzić ją tak, aby gość wracał i polecał, aby stał się jej ambasadorem. Tak prowadzone restauracje trwają przez lata, mimo burz historii i zmian mód. Ojcowie przekazują je synom jako najcenniejszą spuściznę - i to nie budynki są tą spuścizną, lecz marka, lecz dobre imię. Niełatwo je wypracować...
Zgodnie z wytycznymi Sanepidu, hotelarze są zobowiązani do przeprowadzania regularnych czyszczeń materacy co najmniej dwa razy w roku. Proces ten, choć może brzmieć niepokojąco, jest nieodzowny w celu utrzymania odpowiednich standardów higieny
Wszystko zależy od rodzaju prowadzonej działalności. Inaczej ubierzemy salę na wesele, śniadanie, wystawne przyjęcie czy imprezę integracyjną, ale miło i praktycznie widziane jest posiadanie konfekcji na różne okoliczności.
Ilość konfekcji powinna zależeć od możliwości przyjęcia gości a nie ilości stolików. Biorąc pod uwagę, że stoliki są dwuosobowe mamy do dyspozycji 100 miejsc siedzących. Przyjmując grupy jedna po drugiej to nawet trzy zmiany konfekcji mogą okazać się niewystarczające. Wszystko jak to mówią wychodzi w praniu.
Ważnym elementem mającym wpływ na wybór rodzaju konfekcji, są nie tylko kwestie estetyczne, ale także możliwości jej konserwacji.
W tym artykule napiszemy o ważnych w punktu widzenia finansów hotelu aspektach doboru rozmiarów kołdry hotelowej. Jeżeli jesteś hotelarzem i szukasz najlepszego rozwiązania, zapraszamy do lektury.